Logo
Your wishlist 0
ГоловнаПам’ятки Нової Каховки

Пам’ятки Нової Каховки

Чи відомо вам, що Нова Каховка – найзатишніше місто в Херсонській області? Одразу при в’їзді в населений пункт, з’являється відчуття комфорту, неначе у себе вдома. Неповторність в тому, що воно побудоване за єдиним планом. У світі таких міст всього 3 – Санкт-Петербург, Бразиліа, Нова Каховка. Пам’ятки тут «різношерстні» та колоритні. Одного дня точно не вистачить, щоб все об’їхати. Що подивитись, що унікального приховує місто та де зупинитися на нічліг? Читайте до кінця, якщо бажаєте познайомитись із Новою Каховкою ближче.

Пам’ятки Нової Каховки

Міський парк

Створений в 1950-х роках за проектом знаменитого садовода С. М. Фалдзинського. Власне, його ім’ям названо парк. Для закладення використали Олешківський пісок і чорнозем із дніпровської заплави. Фалдзинський привозив рослини з Херсона, Мелітополя, Нововоронцовки, а рідкісні японську софору та бананове дерево замовив за кордоном.

Міські споруди

Тепер тут висаджено близько 90 видів рослин. У парковій зоні – літній театр, кафе, комфортна альтанка для відпочинку. На дитячому майданчику «Казкова Дубрава» височіють дерев’яні скульптури казкових героїв. Діє зоопарк, де утримуються муфлони, сови, павичі, дикі гуси та інші тварини.

Міський театр

Унікальність: у парку ростуть три платани, яким понад 100 років. Хто їх посадив та на честь чого – невідомо. Дерева охороняються законом.

Набережна

Не знаєте, куди піти в Новій Каховці? Відправляйтесь на набережну. Це відмінний варіант для прогулянок у будь-який час. Тут обладнані ділянки – парк, яхт-клуб, зони для відпочинку. Варто погуляти «дикими» берегами Дніпра. Там стоять лавочки, обладнано місця для переодягання та купання.

Набережна

Обов’язково зануртесь у купіль із джерельною водою поблизу дерев’яної каплиці. Спустіться до річки Жовтневою вулицею.

Міський парк

Для фотографій в японському стилі, зайдіть на територію ресторану «Шабо». Там – столики, розміщені на майданчиках прямо над водою. Вздовж набережної багато красивих локацій. Вас зачарують вишукані пейзажі, особливо на світанку та заході сонця.

Джерела в Новій Каховці

Гуляючи по дніпровській набережній, є можливість спокійно набрати джерельної води у будь-якому обсязі. Джерела б’ють прямо із водної гладі чи землі. Існують облагороджені ключі, наприклад, біля Літнього театру або купелі біля дерев’яної церкви. В яхт-клубі теж можете випити холодної джерельної води. Доступ безкоштовний.

Природне джерело

Особливість: Нову Каховку називають містом тисячі джерел.

Каховська ГЕС

Чим зайнятись в Новій Каховці любителям індустріального туризму? На вас очікує сюрприз – одна із найбільших ГЕС України. Будівельники Каховської ГЕС приїжджали з усіх куточків СРСР, а національний склад нараховував приблизно 100 етносів. У часи спорудження затоплено 90 сіл та історична область Великий Луг.

Гідро-електро станція

Станція забезпечує електроенергією та питною водою Херсонську та Миколаївську області. Для відвідин станції замовте екскурсію. Для школярів та студентів – безкоштовно, для інших – треба уточнювати у керівництва. Телефони: +380554939631; +380554939662. Адреса: Новокаховське шосе, 3.

Зверніть увагу! Каховська ГЕС – стратегічно важливий об’єкт, тому охороняється Національною Гвардією. Фотографувати та знімати на камеру заборонено.

Самостійно на турбіни не подивитесь, зате можна оглянути скидання води. Гребля ГЕС слугує мостом для автомобільного та залізничного транспорту. Знаходиться неподалік будівлі станції. На мосту – пішохідна доріжка, тому ви зможете безпечно роздивитись, як під вашими ногами вирують тонни води. Видовище надзвичайно ефектне! Окрім того, тут розміщено одноканаловий судноплавний шлюз – пейзаж просто дух захоплює!

Кам’яні вишиванки

Будьте певні, такої диковинки нема ніде. Кам’яні вишиванки виникли після будування міста, для прикрашення непоказних будинків. Декор виконаний в українському національному стилі – бойчукізмі. Орнамент – традиційні фігури, переплетені узори, зображення птахів та рослин. У радянський період вишиванки заштукатурили. Візерунки на будинках вважали зухвалими. Сьогодні тут проходить відновлення кам’яних декорацій.

Вишиванки в камені

Винятковість: орнаменти вишиванок не повторюються. За ними зрозуміло, які функції виконувала будівля у 50-ті роки.

Глянути на кам’яні вишиванки зможете в Літньому театрі, на Палаці культури, на будинку управління праці та соцзахисту, а також по всьому місту.

Історичний музей

За сучасними мірками Музей історії міста досить молодий – відкритий у 1990 році. За 30 років зібрано 4000 експонатів, розміщених у п’ятьох залах. У першому продемонстрована древня історія – від кочівників до козаків. Тут виставлені виняткові експонати – зуб мамонта, посуд для ритуалів, предмети побуту скіфів, глиняні труби козаків.

Другий зал присвячений гідроелектростанції, як розвивалась Нова Каховка. Фото, рідкісні документи й фільми розкажуть про грандіозне будівництво споруди. На другому поверсі – експозиції на тему історії розвитку інфраструктури краю, культури та освіти. Тут висять портрети відомих місцевих осіб. Окрема експозиція присвячена відомому письменнику та кінорежисеру Олександру Довженку.

Музей відчинений у будні з 8:00 до 17:00. Ціну квитка та екскурсійну програму уточнюйте за телефоном: 0554942342. Адреса: вул. Історична, 22.

Цікавий факт: саме тут Олександр Довженко написав сценарій фільму «Поема про море». Письменник оповідає про наслідки будівництва Каховської ГЕС для найближчих сіл.

Шато Трубецького

Визначні місця Нової Каховки розкидані по цілому району. Виїжджайте за місто, щоби краще дізнатись про цей край. Наприклад – у с. Веселе на гастротур в шато князя Трубецького. Тут на вас чекає чарівний дніпровський пейзаж, свіже повітря, затишна атмосфера.

Виноробня взимку

На виноробні є змога продегустувати 26 сортів вина – молоді, витримані, преміальні, колекційні. Сходіть на екскурсію виноробнею, щоб на власні очі спостерігати процес виготовлення витонченого напою. Дізнаєтесь історію цього місця, побачите старовинні підвали, де зберігаються вина. Екскурсія коштує від 250 грн з людини. Запис за номером: +380508784738. Адреса: с. Веселе, вул. Свиридова, д.3.

Бочки з винами

Унікальність: єдине історичне шато на території України.

Коньячний завод Таврія

Якщо цінуєте елітний коньяк чи хочете відчути смак преміального напою, вам необхідно приїхати сюди. Коньячна фабрика Таврія – лідер серед виробників колекційних і маркових коньяків в Україні.

Дигустація коньяку

Продукція експортується в Росію, Білорусь, західну Європу. Можете приєднатися до екскурсії в музей та на виробництво. Дегустація дорогого напою відбувається під керівництвом професійного сомельє. Після його лекції ви по-новому глянете на коньяк.

Підприємство з’явилось завдяки франко-швейцарським колоністам Луї Гехлеру, Жану Жатону, Юлію Майеру. Вони здивувались, наскільки добре підходить ця місцевість для виноробства. Пояснення таке – унікальний склад ґрунту, благодатний клімат і розташування на одній широті з родиною коньяку французькою Шарантою. 1898 року вийшла перша партія 5000 відер вина.

Завод Таврія

Зараз виробництво в основному спеціалізується на міцних напоях. Випускають лінійки коньяків Борисфен, Таврія Преміум, Георгієвський, Jatone, ALeXX.

Вартість екскурсії та дегустації дізнаєтесь за номером: 0554976228. Адреса: проспект Дніпровський, д.299. Працює у будні з 8:00 до 17:00.

Цікаво: завод Таврія випускає майже 7 млн літрів коньяку в рік.

Степові водоспади

Коли оглянете всі цікаві місця Нової Каховки, приїжджайте у село Козацьке. Посеред південних степів та пекучої спеки є острівець із прохолодною водою. Під стінами замку Трубецького дзюрчать унікальні водоспади, утворені у 1970-х роках внаслідок вод Каховського водосховища. Водні цівки проточили річище у м’якому вапняку. Щоправда, їх помітили не відразу, бо місцина була дика та покинута.

Степові водоспади в Новій Каховці

Небайдужі мешканці Козацького крок за кроком очищали територію. Сьогодні тут мальовнича локація та ідеальне місце для прогулянки у спекотний день або ж атмосферної фотосесії. В джерелах можна помитися, а в тіні дерев влаштувати пікнік. Вам захочеться годинами сидіти й слухати, як водяні струмені спадають із уступів. Повірте, відчуття неймовірні!

Розташування водоспадів – с. Козацьке, напроти сільради. Пройдіть повз дитячий майданчик та спускайтесь біля руїн маєтку вниз. Вхід безоплатний.

Унікальність: такого степового водоспаду немає більше ніде в Україні.

Руїни садиби Трубецьких

Садиба Трубецького – величезний архітектурний ансамбль Херсонщини, який дожив аж до наших днів. На цей момент збереглись опорні стіни та башти, огорожа, мостики, опорні напіварки, які підтримують стіну над обривом. Водоспад дуже гармонійно влився у ландшафт, надаючи цим місцям таємничість.

Руїни садиби Трубецького

Замок збудований у стилі французького ренесансу з елементами готики. У своєму первісному виді садиба нагадувала середньовічний палац. Тут розміщувалась головна будова, флігелі, конюшні. Вінець комплексу – кутова замкова вежа.

Тут варто прогулятися, а пощастить – піти на екскурсію, послухати краєм вуха про минуле маєтку. Замок Трубецьких розташований у с. Козацьке, через дорогу від сільської ради.

Легенда: кажуть, на виноградниках Трубецьких робітникам закривали рот, щоби ті не їли виноград при зборі.

Вежа Вітовта

Побудована в кінці 14 століття для контролю південної частини острова Тавань, нині затопленого Каховським водосховищем. Там знаходилась митниця Великого князівства Литовського під управлінням Вітовта. У 15 столітті територія стала підвладна кримським татарам. За переказами, від цієї вежі було протягнено масивні ланцюги до трьох фортець на Дніпрі. Вони не давали козацьким суднам пройти до Чорного моря. Однак, у 18 столітті ці фортеці зруйнували, башта поряд не постраждала.

Башта Вітовта

При Трубецькому вежу використовували в якості водонапірної. В такій ролі вона прослужила до середини 20 століття. Після створення Каховської ГЕС обладнання демонтували, а споруду закинули. Місцезнаходження башти – с. Козацьке, Нова Каховка. Пам’ятки в цьому селі доступні до відвідування цілий рік.

Корсунський монастир

Заснований у 18 столітті за наказом Катерини Великої. Святиня спочатку була старообрядницькою. В середині 19 століття перейшла до православної юрисдикції. Подвір’я було багатим: розміщувались храми, за воротами монастиря – обора, фруктовий сад, город.

Вежа монастиря

Революцію 1917 заледве вдалося пережити, але вже за радянських часів монахів розігнали. У будівлі створено школу для малолітніх правопорушників. Храм знову відкрився у 1999. Служби проходять у Михайлівській церкві. Із колишнього обійстя залишилась північно-східна башта, західні ворота, фрагменти огорожі.

Корсунський монастир розташований у с. Корсунка на вулиці Комінтерна. Години роботи – 7:00–19:00. Телефон: 0969454765.

Де залишитися на ніч

Готель «Premier»

Комфортабельний готель на дніпровському березі, має свою ресторацію, боулінг, більярд. Тут – красива галявина, альтанки, безоплатна стоянка. Номери – стандарт, напівлюкс, люкс. Ціни від 1150 грн. Адреса: пр. Дніпровський, 42. Телефон готелю: +380666826741.

Готель яхт-клуб «Maxim marine»

Заклад європейського рівня. До ваших послуг басейни, корт, танцювальні майданчики, навіть своя церква. Кімнати виконані у різних стилях – Африка, Японія, Шотландія, Скандинавія та інші. Можете зняти просторий одноповерховий чи двоповерховий номер. Ціна – від 1250 грн. Контакти: пр. Дніпровський, 44-а; +380554970256; +380503881919. Забронювати можливо на веб-сайті.

Міні-готель «Holiday Village Katrin»

Тут розташовані котеджні будиночки, басейн, корт, прокат спортивного інвентарю та каяків. Працює сауна та хамам. Номери розраховані на двох людей. Вартість проживання – від 1150 грн. Адреса: пр. Дніпровський, 46-а. Телефони: (05549) 9-03-07; (05549) 9-00-17; (099) 105-88-74. Бронювання на сайті.

Готель в шато Трубецького

В готелі 10 комфортних номерів з терасою. На території є басейн, безкоштовна стоянка. Тут відкриваються шикарні краєвиди на Дніпро. Ціна за номер – від 1400 грн. Адреса: с. Веселе, вул. Свиридова, 3. Телефони: +380554652750. Детальну інформацію можете дізнатись на сайті.

Фото Нової Каховки

Переглянь відео, щод побачити більше:

Всі статті

Працюємо відпочиваючи — робота на туристичних точках

Працюємо відпочиваючи — робота на туристичних точках

Літо — період відпусток, канікул та приємного проведення часу. Чи можна поєднати відпочинок і роботу? Із задоволенням працювати та отримувати достойну заробітну плату? В Україні є ...

Куди поїхати навесні в Україні: ТОП-8 місць

Куди поїхати навесні в Україні: ТОП-8 місць

Разом із приходом теплої весняної пори з'являється непереборне бажання мандрувати й відкривати для себе нові місця. Плануючи відпочинок в Україні навесні, можна заздалегідь вивчити публікації в ...

Берислав: історія, пам’ятки, фото

Берислав: історія, пам’ятки, фото

Берислав – найстаріше місто в Херсонській області. Збудоване на місці турецької фортеці. Колись було митним пунктом Великого Князівства Литовського, а також відігравало величезну роль у Кримській ...

Залізний Порт взимку: що варто знати про відпочинок

Залізний Порт взимку: що варто знати про відпочинок

Коли настають холоди, Залізний Порт пустіє. Горизонт стає чистий, шум моря не перебиває галаслива музика. Таким чином, Залізний Порт взимку – відповідне місце для спокійної морської ...