Logo
Your wishlist 0
ГоловнаХорли: відпочинок, пам’ятки, фото

Хорли: відпочинок, пам’ятки, фото

Зміст:

  • Історія
  • Розташування, природа Хорлів
  • Бази відпочинку в Хорлах
  • Пам’ятки Хорлів і чим зайнятися
  • Яке море в Хорлах
  • Як дістатися в Хорли

Справжній маленький Крим на Херсонщині! Село Хорли – сімейний курорт на березі Чорного моря. Тут – найтепліша вода Чорноморського узбережжя, численні артезіанські джерела та підземне озеро! Так чим же відомі Хорли, де арендувати житло та чим займатися? Читайте далі – ми розкажемо та покажемо, як недорого, проте чудово відпочити!

Історія

Отримавши чималий спадок свого чоловіка, підприємниця Софія Фальц-Фейн почала активно розвивати поселення. Вівчарство, конярство, м’ясо та морепродукти – заповзятлива леді хотіла розширити бізнес, збувати продукти морем. Відтоді виникла ідея приватного незамерзаючого порту. До чого ж тут Хорли? Море тут не замерзає завдяки підземному озеру. Бухта Каркінітської затоки сподобалась підприємниці, тому 1897 року утворився Порт-Хорли.

Старі часи
Старі склади за часів Софії Фальц-Фейн

Порт розвивався стрімко: електричне освітлення вулиць, телефонний зв’язок із Перекопом, Асканією-Новою, Скадовськом. Тут були безкоштовні школи та училища, кінотеатри, доки для ремонту кораблів, митниця, завод із перероблення устриць та морепродуктів бренду «Золота рибка».

Селище процвітало, Софія вкладала сюди все більше грошей. На жаль, Перша світова і Громадянська війни завадили подальшому розвитку. У 1919 році Софію вбили більшовики. Опісля її смерті порт занепав та ніколи не зміг повернути таку економічну могутність.

Старий порт у Хорлах
Старий порт у Хорлах

У радянський час знову згадали про Хорли: бази відпочинку для піонерів організовували повсюди. Тепер дана місцевість тиха, для сімей, без нічних клубів та розгульних заходів.

Розташування, природа Хорлів

Місцезнаходження села Хорли – Херсонська область, на півострові Гіркий Кут. Дехто називає його «Маленький Крим» через схожість в обрисах півострова. Не вистачає тільки гір, хоча на береговій лінії високі урвища. При в’їзді шлях оточений морем. Враження, ніби їдете по вузькій косі. На вас такожеж чекатиме старий сквер, заснований пані Фальц-Фейн.

Дика природа Хорлів
Дика природа Хорлів

Клімат – помірно-континентальний, дощі бувають не часто, а середня температура літом +25. Піки спеки проходять досить легко – прохолодний бриз з моря рятує у найбільш спекотні дні.

Якщо шукаєте сімейний відпочинок, Хорли підійдуть ідеально. Не надто жарко, мілко, безпечно.

Лебеді
Лебеді поблизу Хорлів

Зверніть увагу: із середини червня до середини вересня в морі зустрічаються медузи. А втім, де на херсонському узбережжі їх нема? Зате тут надзвичайно красиві дикі пляжі, безліч лебедів та рибних місцин!

Бази відпочинку в Хорлах

Тут знайдеться помешкання на будь-який гаманець: із власним чи громадським пляжем. Саме селище невеличке, тому море зазвичай в доступності кількох кроків. Ось декілька варіантів.

Пансіонат «Перлина»

Розміщений на березі. Доступні 2-3-4-місні варіанти класів «економ», «стандарт», «люкс». Гаряче та холодне водопостачання наявне завжди. Зручності: безоплатна парковка, ділянка для діток, мангал. Власна пляжна зона, шезлонги, парасольки для оренди. У їдальні – триразове харчування. Вартість треба уточнити в адміністраторів.

Адреса: вул. Прикордонна, 1.

Телефони: +380677295655, +380950041670 – Володимир Федорович; +380674037338, +380668530143 – Лариса Володимирівна.

Лікувально-оздоровчий комплекс «Чорноморець»

Знаходиться зліва при заїзді в Хорли. База відпочинку має власний облаштований пляж, який ділиться на дорослу й дитячу зони. Шезлонги й парасолі надають безкоштовно. У воді – сітки від медуз. На території – артезіанське джерело із колоїдним сріблом. Перебуває під цілодобовою охороною. Стоянка – 10 грн / доба.

Кімнати категорій: стандарт та люкс. Одномісне поселення коштує від 350 гривень. Для вас все потрібне – душова кабіна, санвузол, кондиціонер та інші вигоди.

Контакти: +380960636861 (Адміністратор Ірина).

Більш детальніша інформація на сайті.

Пансіонат «Райдуга»

Приймає гостей цілий рік. В наявності 2-3-4-місні номери зі своїм санвузлом, кондиціонером, телевізором, інтернетом. Цілодобове гаряче та холодне водопостачання. До ваших послуг: басейн, безкоштовний охоронний паркінг, дитячий майданчик. Влітку можна взяти напрокат велосипед, попаритися в лазні. Взимку – порибалити, пополювати. Можливо скористатися послугами єгеря. Ціна – від 450 гривень.

Адреса: вул. Радгоспна, д. 30.

Контакти: +380958751902; +380958751950; +380938859896 або за посиланням.

База відпочинку «Paradise»

Частинка Карпат на півдні України. Можете винайняти комфортний дерев’яний котедж. На вас очікують ресторан-музей, лазня, чудові фотолокації, стоянка із охороною, приватний пляж, лежаки, навіси, бар. Заклад добре обладнаний, відкритий цілий рік. Ціни починаються з 450 грн / доба.

Адреса: вул. Радгоспна, 32.

Телефони: +380995450535; +380505067256.

Сайт: http://horly.com.ua/

Приватне домоволодіння «У Наташі»

Бюджетний варіант для родини. Наявні 3-, 4-місні номери. Для всіх кімнат – окремі туалетна кімната і душ надворі. У кімнатах – все необхідне: меблі, телевізор, інтернет. Для будь-якого номера виділені плитка, холодильник, набір посуду. Машину зможете поставити надворі. Ціна – від 120 гривень.

Адреса: вул. Радгоспна, 22.

Телефони: +38096842014; +380978178209 – Наталія.

Пансіонат «Лелека»

Наступний чудовий вибір бюджетної відпустки в селі Хорли. Відгуки про цей міні-готель позитивні. Тут ви знайдете 1-, 2-, 3-місні номери або двокімнатні апартаменти для всієї сім’ї. У кожному номері – душ, туалет, кондиціонер. Економні варіанти – душ та туалет на поверсі чи на території. На вулиці – загальна кухня для приготування їжі, мангал. Безкоштовна парковка для авто. Вартість – від 80 гривень.

Адреса: вул. Молодіжна, 6.

Телефони: +380973550657; +380935231536.

Якщо проаналізувати ціни на житло, відпочинок в Хорлах обійдеться:

Вид житлаВартість
Приватні домоволодіннявід 90 грн
Пансіонативід 75 грн
Комплекс відпочинкувід 350 грн
Бази відпочинкувід 70 грн

Ціна залежить від умов проживання, близькості до моря, місця відпочинку.

Пам’ятки Хорлів і чим зайнятися

Звичайно, багато курортів на морському узбережжі пропонує Херсонська область. Хорли ж не такі, як розкручені курорти – вони відрізняються своєю самобутністю. Для сімейних пар та людей похилого віку – насправді райське місце.

Чим зайнятися в Хорлах

  • Відпочивати на мальовничому пляжі. На громадському є можливість орендувати шезлонги та лягти під тент. Зауважте: тіні мало, а лежаків може не вистачити. Море тепле, чисте, але з медузами.
  • Вечірні прогулянки вздовж безкрайого моря. Кажуть, тут іонізоване повітря. Досконале поєднання степового та морського повітря цілюще діє на організм.
  • Досліджувати визначні місця. Тут збереглося кілька столітніх будинків, парк, порт, елеватори.
  • Випити джерельної води. Відомо про 5 артезіанських джерел. На в’їзді ключ освячений. Вода холодна та дуже смачна.
  • Запитати місцевих про історію Хорлів.

Пам’яток тут небагато.

Серед них:

  • Парк Софії Фальц-Фейн. Розташований на початку села. Там збереглись стежки, якими прогулювалася сама графиня. Це відмінне укриття від сонця.
  • Холодні джерела. Їх п’ять: у межах оздоровчого комплексу «Чорноморець», два в пансіонаті Білий лебідь (Прикордонна, 28А), один – на в’їзді в населений пункт. Поблизу побудовано церкву, а вода освячена. Джерело багате на колоїдне срібло. Інше знаходиться за селищем, однак використовується для побутових потреб мешканців села Хорли. Фото біля ключа – неймовірні!
  • Скульптура купальниці. За легендою, вона присвячена нещасному коханню сина Софії та звичайної дівчини. Відповідно до розповідей місцевих, споруда виготовлена із білого мармуру в Італії на замовлення.
  • Невеликий парк. На вході – ковані ворота з логотипом торгової марки сім’ї Фальц-Фейн. У парку – лавочки та фонтани. Територія прибрана, є чимало місць для фотографій. Парк відновлений внуком Софії.
  • Порт. Величезні крани видніються ще з громадського пляжу. Вхід знайти складно. На території – будівля контори Софії Фальц-Фейн. Зараз тут нічого не працює, але давню велич видно здалека.
  • Пташиний острів. Біла лінія із суміші піску і ракушняка посеред моря. З одного боку – кришталево-чиста вода, з іншого – заболочений берег через невеликі озера. Тут водяться чаплі, лебеді, баклани. Дістатися можете на катері, що курсує з Хорлів.

Яке море в Хорлах

Тут на вас чекають громадські та дикі пляжі. Частина берега являє собою обриви – малу версію Гранд Каньйону в Станіславі. Вода тепліша, ніж на інших курортах Чорномор’я, температура +25. Море тут мілке, прогрівається швидко, тому туристи купаються навіть у травні.

Єдиний мінус – медузи та водорості на громадському пляжі. Мілководдя безпечне для дітей, а дорослим доведеться трохи пройти далі.

Як дістатися в Хорли

Найближча точка – Херсон. Хорли знаходяться на відстані 120 км. Автомобілем їхати по трасі Е97, повернувши на Каланчак. Дорога гарна, простягаються канали дніпровської води.

На автовокзалі автобуси ходять щоденно (Маяковського, 22).

Відстань між Хорлами та іншими містами:

  • Київ – 654 км.
  • Дніпро – 428 км.
  • Одеса – 310 км.
  • Миколаїв – 175 км.

Всі статті

Працюємо відпочиваючи — робота на туристичних точках

Працюємо відпочиваючи — робота на туристичних точках

Літо — період відпусток, канікул та приємного проведення часу. Чи можна поєднати відпочинок і роботу? Із задоволенням працювати та отримувати достойну заробітну плату? В Україні є ...

Куди поїхати навесні в Україні: ТОП-8 місць

Куди поїхати навесні в Україні: ТОП-8 місць

Разом із приходом теплої весняної пори з'являється непереборне бажання мандрувати й відкривати для себе нові місця. Плануючи відпочинок в Україні навесні, можна заздалегідь вивчити публікації в ...

Берислав: історія, пам’ятки, фото

Берислав: історія, пам’ятки, фото

Берислав – найстаріше місто в Херсонській області. Збудоване на місці турецької фортеці. Колись було митним пунктом Великого Князівства Литовського, а також відігравало величезну роль у Кримській ...

Пам’ятки Нової Каховки

Пам’ятки Нової Каховки

Чи відомо вам, що Нова Каховка – найзатишніше місто в Херсонській області? Одразу при в’їзді в населений пункт, з’являється відчуття комфорту, неначе у себе вдома. Неповторність ...